Portugalski Camino – Camino Portugues

Kaj sploh je Camino? To je skrajšan izraz za romanje v Santiago de Compostelo (v izvirniku: El camino de Santiago), ki je poleg Rima in Jeruzalema največja svetovna krščanska romarska pot. Ime je dobila po Sv. Jakobu, imenovanem tudi Veliki Jakob. Sv. Jakob je bil eden od dvanajstih Jezusovih učencev, ki je po njegovem vnebohodu oznanjal krščansko vero in je umrl mučeniške smrti. Njegove kosti so iz samostana na Sinaju v 8. stoletju rešili v Španijo, nakar se je za grobom za več let izgubila vsaka sled. V začetku 9. stoletja se je nekemu menihu na samotnem kraju ob reki Flavii več dni prikazovala čudna svetloba. Na tistem kraju so odkrili kapelico in kamnito grobnico, v kateri so našli kosti treh moških in v enem od njih prepoznali izgubljeno relikvijo Sv. Jakoba. Po drugi zgodbi naj bi do mesta, kjer je ležal grob, vodila zvezda, zaradi česar je kraj dobil rimsko ime Campus Stellae – prizorišče zvezde, iz katerega je kasneje nastalo ime Compostela. Na kraju, kjer so našli relikvijo Sv. Jakoba, so zgradili cerkev, ki je bila posvečena 25. julija 816 in v 10. stoletju v napadih Mavrov porušena. Na istem mestu je bila nato zgrajena katedrala, v katero so prihajali romarji iz vse Evrope, pa tudi iz drugih celin. Leto, v katerem pade 25. julij na nedeljo, velja za sveto leto Sv. Jakoba. Romarjem, ki romajo k Sv. Jakobu v svetem letu, naj bi bili odpuščeni vsi grehi. Naslednje sveto leto bo 2010!

Sv. Jakob, po galicijsko Jaxobo, je zavetnik Španije, romarjev, vojakov in delavcev in priprošnjik za leto vreme in dobro letino. Na slikah je upodobljen kot apostol s knjigo in kot romar v pelerini, s popotno palico, s školjjko, torbo in klobukom. Zakaj školjka? Kot dokaz, da je romar dejansko prišel do Santiaga, ki leži blizu morja in prinesel za spomin jakobovo školjko, ki jih je vse polno ob Atlantskem oceanu.

V zadnjih letih je postal Camino popularen in celo moden, predvsem po zaslugi pisateljev Shirley MacLaine in Paola Coelha, ki sta napisali knjigi o svojem romanju.

V Santiago se stekajo starodavne romarske poti iz vse Evrope. Najbolj znana in obljudena je francoska smer Camino Frances, ki se prične na francoski strani Pirenejev v kraju St. Jean Pied de Port in je dolga 807 km.  Camino Frances poteka po trasi nekdanje trgovske rimske ceste, ta pa natančno pod ozvezdjem Rimske ceste, po katerem so se srednjeveški trgovci ponoči orientirali. Od leta 1987 je ta pot označena kot prvi evropski kulturni itinerarij. Leta 2004 je UNESCO proglasil Camino za Evropsko kulturno pot, ki je po obrazložitvi Sveta Evrope “pribežališče tolerantnosti, učenja in solidarnosti, dialoga in zbliževanja.”

Druge poti, ki vodijo po Španiji do Santiaga, so še Camino de Norte, ki se začne v Irunu (725 km), Camino Mazarabe z začetkom v Sevilli (980 km), Camino Portugues, ki se začne v Lizboni (612 km), skrajšana varianta pa v Portu (250 km), Camino Igles z začetkom v Ferrolu (115 km) in Camino Finisterra (87 km). Slednji je običajno kar nadaljevanje francoske in severne smeri in se konča na rtu ob atlantski obali, kjer romarji obredno in simbolično zažgejo svoja oblačila, ki so jih nosili med romanjem.

Jakobove poti vodijo v Santiago tudi iz drugih krajev Evrope (Le Puy, Arles, Vezelay…). Društvo prijateljev poti Sv. Jakoba si prizadeva obuditi to pot tudi po Sloveniji in je že lepo markirana od Slovenske vasi pri Obrežju preko Ljubljane do Trsta.

Na www.amazon.com lahko kupite knjigo The Portuguese Way of St. James – avtor John Brierley z natančnim opisom in zemljevidi poti, višinskimi razlikami, razdaljami, prenočišči, kulturnimi znamenitostmi, ipd.

http://www.stasal.netne.net/Camino%20Portugues%201.pdf.

V nadaljevanju  je opisano potepanje skupine slovenskih romarjev po Portugalski, ki se je nadaljevalo z romanjem po delu Camina Portugues od Viga do Santiaga.

 

 

Buen camino,

                               Staša

P.S. Malo potrpežljivosti pri nalaganju!

 • Share/Bookmark

10 komentarjev na "Portugalski Camino – Camino Portugues"

 1. Bernarda, dne 22.04.2009

  Spoštovana gospa Staša!

  Željno sem pričakovala vašo izdajo knjige, že prej sem nekaj prebrala na vašem blogu. Pred dvema letoma, sva z možem prehodila del te poti od Ponferade, ker ni bilo več letnega dopusta. Pot me je tako presunila, da sem sklenila, da se še vrnem. Kljub le desetim dnevom, sva doživela ogromno lepih stvari. Občutki, ki ste jih opisali v vaši knjigi se skoraj povsem pokrivajo z mojimi. Komaj čakakam in upam, da boste napisali kaj več o Portugalski poti. Na to pot, tokrat 14 dnevno se odpravljava z možem letos junija. Kreniti nameravava od Porta. Škoda, da za “podporo” še ni vaše knjige! Boste še kaj več napisali v vašem blogu?
  Še veliko uspehov in vse dobro vam žeilim in
  Buen camino!!

 2. Katka, dne 8.04.2014

  Spoštovani!

  Danes sem kupila karte za Porto, kamor se bom odpravila v sredini julija. Z veseljem bi prebrala vaše vtise iz romanja, vendar link ne deluje več. Bi bili tako prijazni in mi ga poslali na navedeni mail?
  Imate še kakšen nasvet, na kaj paziti?
  Zelo se zanimam tudi za obalni camino, ki gre vseskozi ob obali atlantika – imate tudi o tem kakšne podatke, izkušnje?

  Vse dobro vam želim!

  Katka

 3. ZDENKA, dne 4.05.2014

  Tudi jaz bi vas prosila za naveden opis poti od Porta do Santiaga, saj se v kratkem odpravljam tja. (20.5.) Ker sem zasledila, da obstaja več poti, me zanima tudi katero pot vi priporočate. Hvala in Buen camino!

 4. mojca, dne 25.11.2014

  Jaz bi šla med prvomajskimi počitnicami konec aprila – začetek maja 2015 na pot od Porta do Santiaga. Stara sem 49 let in za poletje 2015 računam še francosko pot. Nič ne bi imela proti družbi, ki bi mi puščala nekaj svobode in samostojnega dihanja.

 5. mojca, dne 16.12.2014

  Poleti zagotovo grem na francosko pot.
  Danes sem kupila letalsko karto. Odhod 9. 7. iz Benetk. 50. rojstni dan bom pričakala v Santiagu – upam, da ne preveč utrujena in ožuljena :) .

 6. Saša, dne 28.07.2015

  Pozdravljeni,

  tudi jsz se odpravljam na Portugalski Camino in bi bila zelo vesela če bi mi lahko posredovali opis omenjene poti, ker mi link ne odpre, vsakega nasveta bi bila zelo vesela:)

 7. mojca, dne 15.11.2015

  Zdaj, ko se je vse umirilo in vrnilo na stare tire, sem začela razmišljati o naslednjems vojem podvigu. Camino je padel! Od SJPDP do Santiaga sem potrebovala 28 dni. Šlo je brez enega žulja ali poškodbe. Super izkušnja!!! 50. rojstni dan pa sem delno preživela v Santiagu, delno pa na poti domov.
  Vsi, ki smo se na poti spoznali in ostali v stikih, komaj čakamo na vrnitev, zato že razmišljam o naslednjem poletju. Severna ali Portugalska? Morda bi celo ponovila Francoski Camino v počasnejšem tempu in ga podaljšala do Porta. Začnem 2. teden julija 2016 in računam dober mesec. Najbolj me mika Severna. Ima kdo izkušnje in kakšne dobre informacije? Bi kdo šel z mano?

 8. dragica, dne 25.11.2015

  Tudi jaz bi šla na Camino v začetku maja ali v začetku aprila, ob obali portugalske..
  Morda bi šel še kdo?

 9. stasa, dne 25.11.2015

  Če ste morda na FB, povprašajte na profil Pot sv. Jakoba, tam se dobijo najrazličnejše aktualne informacije. Navadno se začno romarji “prebujati” tam sredi zime in iščejo družbo. Če bom za koga izvedela, da želi družbo, vas kontaktiram.

 10. mojca, dne 26.11.2015

  Odločila sem se za Portugalsko pot. V začetku decembra bom kupila avio karto za Lisbono (iz Milana), odhod 6. 7. cena 57 evrov, do Milana z GoOpti.Vrnitev verjetno 31. 7. iz Santiaga v Milano 81 evrov + GoOpti do SLO. Za GoOpti računam 100 evrov v obe smeri.
  Na Portugalskem se bojda spi pri gasilcih za cca. 3 evre.
  Kakšna resna kandidatka za sopotnico?
  Staša, še velja ponudba, da mi posodite vodnik po Portugalskem Caminu? Se vam javim na mejl, prav?
  ENKRAT ROMAR – ZA VEDNO ROMAR :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !